Prijetna klima v prostoru tudi poleti zahvaljujoč učinkovitemu kroženju zraka

Prijetna klima v prostoru tudi poleti zahvaljujoč učinkovitemu kroženju zraka

Stoječ, zatohel zrak skupaj s toploto v vročih poletnih dneh zagotovo zelo hitro povzroči slabo notranjo klimo – in vas kdaj spravi tudi v slabo voljo. Ne glede na to, ali doma ali v pisarni, se komaj kdo počuti udobno – kaj šele produktivno – v zatohlih, pregretih prostorih. Zato poskrbite za dobro kroženje zraka v zaprtih prostorih, zlasti poleti.

Zakaj je kroženje zraka v zaprtih prostorih tako pomembno?

Zrak zagotovo lahko postane “postan”. Naš dih ali električni aparati povečajo koncentracijo CO2 v zaprtih prostorih in zrak postane »bolj umazan«. Posledica: postanemo utrujeni, težje se zberemo in zrak postane zatohel.

Postan zrak je potrebno zamenjati s svežim. Dobro kroženje zraka zagotavlja stalno menjavo zračnih mas tudi v zaprtih prostorih. Zrak je bolj svež in hladnejši ter izboljša notranjo klimo.

Kaj lahko storite, če je v vaši spalnici vroče in zadušljivo?

Prijetna notranja klima je še posebej pomembna v spalnici. Če je kakovost zraka slaba in vaša spalnica postane prevroča, je kakovost vašega spanca slabša. Optimalna temperatura je med 16 in 19 stopinj. Toda v vročih poletnih dneh je takšno temperaturo praktično nemogoče doseči – zato so dobre ideje dobrodošle.

V vročem vremenu je najpomembneje zračiti dom, ko zunanja temperatura pade, kar je običajno zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Izkoristite ta čas za zagotovitev kar najbolj svežega zraka pri prezračevanju vašega doma!

Z ventilatorji lahko poskrbite, da bo svež zrak kar se da optimalno porazdeljen po vašem domu. Zagotavljajo neprekinjeno kroženje zraka, tako da zrak v zaprtih prostorih ne stagnira in ne postane zatohel.

Svež vetrič bo poskrbel tudi za bolj miren in boljši spanec v vročih poletnih nočeh. Zlasti v tropskih nočeh (noči, ko zunanja temperatura ne pade pod 20 stopinj) se spalnica pogosto ne ohladi dovolj, tudi pri odprtih oknih ne. Zato je poleti še posebej pomembno dobro kroženje zraka v spalnicah.

Zakaj ima dobro kroženje zraka «hladilen» učinek?

Stoječ zrak lahko hitro da občutek starega in zatohlega zraka, kar daje občutek tudi bolj toplega zraka. Ko ni kroženja zraka, koncentracija CO2 naraste in zrak ob telesu se zdi toplejši. Ko kroženje zraka pride v stik z našo kožo, jo učinkoviteje ohladi in zrak je bolj svež. Ko se potimo, se na koži ustvari topla plast zraka. Rahel vetrič odpihne to plast in povzroči hladilni učinek. Še več, odvisno od pogojev v prostoru v posameznem primeru, ko zrak stagnira, se lahko pojavijo toplotni žepi tam, kjer je zrak posebej topel. Ventilatorji preprečujejo nastajanje teh toplotnih žepov z nenehnim premikanjem zraka.

Zakaj poleti pomaga dobro kroženje zraka?

Zaprti prostori seveda pripomorejo, da ni veliko kroženja zraka. Zlasti poleti lahko velika okenska pročelja in pomanjkanje kroženja zraka spremenijo dom ali pisarno v savno. Zrak postane zatohel in se zelo hitro segreje. Topel in zatohel zrak negativno vpliva na naše počutje in našo učinkovitost – hitreje postanemo utrujeni in brezvoljni. Prav zato je za nas tako pomembno kroženje zraka predvsem v pisarnah in spalnicah.

Zakaj so ventilatorji tako dobri pri kroženju zraka

Preprost ventilator je sestavljen iz motorja in ventilatorskih lopatic, ki se nenehno vrtijo. Te vrtljive lopatice premikajo zrak tako, da ga sesajo na zadnji strani naprave in izpihujejo spredaj, kar ustvarja svež vetrič. Smer vetra, ki ga proizvaja ventilator, je fiksna ali niha zaradi nihajnega mehanizma.

Sodobni 3D ventilatorji so še bolj učinkoviti pri kroženju zraka v zaprtih prostorih. Ti 3-dimenzionalni ventilatorji ne samo potiskajo zrak v eno smer, ampak ga tudi porazdelijo navpično in vodoravno po prostoru. Posledično zrak optimalno kroži in hladi našo kožo.

Stadler Form nudi sodobne ventilatorje za vaš dom, kot sta Simon in Leo. Tako Simon kot Leo imata funkcijo 3D nihanja, ki zagotavlja optimalno porazdelitev zračnega toka po prostoru. Pretok zraka je individualno nastavljiv in ima razpon od 8 do 10 metrov, tako da ste vedno prijetno osveženi in ohlajeni, ne glede na letni čas. In mimogrede, Simon in Leo sta oblikovno dovršena in izgledata res odlično.

Če imate vprašanja o notranji klimi, se lahko obrnite na nas – https://stadlerform.si/kontakt/.

Gostujoči avtor tega članka je Kamil Biedermann, višji strokovnjak za ustvarjanje vsebin pri Webrepublic – najlepša hvala!