Prava izbira razvlažilnika zraka – nasveti za nakup in priporočila

Prava izbira razvlažilnika zraka – nasveti za nakup in priporočila

Relativna vlažnost od 40% do 60% v bivalnih in delovnih prostorih se šteje za prijetno in jo strokovnjaki priporočajo kot optimalno. Če je vrednost vlažnosti v prostoru nad 60%, se zrak šteje za preveč vlažen in ga je treba razvlažiti. Ker tam, kjer je vlaga previsoka, lahko zlahka nastane plesen in nastane slab vonj. Temne lise na steni so znak rasti plesni. Kapljice vode (kondenz) na stenah, pohištvu in okenskih okvirjih so lahko znak pretirane vlažnosti. Razvlaževalnik zraka pomaga prenizko vlažen zrak v prostoru zmanjšati na optimalno raven in prepreči rast plesni v zaprtih prostorih.

Kaj pomeni relativna vlaga?

Relativna vlažnost vam pove, kolikšen odstotek zraka je nasičen z vodno paro, odvisno od temperature. V bistvu je toplejša temperatura, več vode lahko zrak absorbira. Pri 100% relativni vlažnosti je zrak popolnoma nasičen z vodo. Ko temperatura zraka pade, se doseže stanje, v katerem relativna vlaga preseže 100% in se odlaga odvečna voda (kondenz). Ta pogoj je znan kot “temperatura rosišča”. Takrat se v naravi pojavi megla ali rosa. V nasprotju z relativno vlažnostjo absolutna vlaga daje informacije o vsebnosti vodne pare v zraku (v gramih na kubični meter). Relativna vlaga je za dobro počutje ljudi pomembnejša od absolutne. To ni odvisno samo od vsebnosti vode v zraku, temveč tudi od njegove temperature. Na žalost ljudje lahko vlago zraka občutimo le nenatančno, zato se za merjenje vlažnosti zraka uporablja higrometer.

Vzroki za prekomerno vlago

Naslednji viri so najpogostejši vzroki za prekomerno vlago v prostoru.

Pomanjkanje izmenjave zraka v novih stavbah

Nove stavbe so zelo dobro izolirane, okna pa tesno zgrajena, žal pa primanjkuje tudi naravne izmenjave zraka med notranjim in zunanjim zrakom. Ker so danes nove zgradbe naseljene kmalu po dokončanju, so zgradbe in materiali pogosto še vedno vlažni. Pomanjkanje izmenjave zraka lahko hitro privede do prevlažne in zato slabe notranje klime v novih stavbah.

Nepravilno ali nezadostno prezračevanje


Če manjka naravna izmenjava zraka, je za optimalno klimo v prostoru zelo pomembno redno in pravilno prezračevanje. Še posebej učinkovito je tako imenovano “razpočno prezračevanje”, pri katerem se nasprotna okna za nekaj minut popolnoma odprejo. Zlasti poleti ali pri nepremičninah, ki se redko uporabljajo, je nezadostno prezračevanje pogosto vzrok za plesen ali neprijetne vonjave.

Strukturne napake, slaba izolacija in klet

Strukturne napake in zastarela ali neustrezna izolacija so lahko tudi vzrok za slabo notranjo klimo. Če je notranji zrak pozimi prevlažen, se lahko ta vlažen in topel sobni zrak na hladnih zunanjih stenah ohladi in tam kondenzira, kar lahko povzroči nastanek plesni. To se običajno zgodi na mestih, ki niso takoj vidna, na primer na steni za omarico. Tudi klet ali pralnica sta zelo dovzetna za preveč vlage, saj se večinoma nahajajo v kleti. Tla so tam pogosto precej vlažna, beton pa ni primeren za zapiranje vlage – v kleti se pojavi naravno vlažno okolje. Drugi možni razlogi za prevlažno podnebno sobo so lahko tudi mokro perilo, rastline, tuši in kopeli, akvariji in terariji, poplave, poškodbe vode ali hiša v bližini vode.

Vzroki za prekomerno vlago v prostoru so različni in jih ni vedno mogoče jasno določiti. Kaj storiti, če higrometer med merjenjem pokaže vrednost nad 60% in tako kaže na slabo sobno klimo?

Ukrepi v vlažni sobni

Pred nakupom razvlažilnika je treba najprej izključiti ali odpraviti morebitne vire izvora. Na primer preverjanje vodovodnih cevi ali namestitev izolacije, odporne proti vlagi, na zunanje stene kleti. Ciljno in pravilno prezračevanje (razpočno prezračevanje s suhim zunanjim zrakom) prostora lahko prav tako spodbuja razvlaževanje. Uporaba razvlažilca zraka v prostoru je smiselna, če v daljšem časovnem obdobju merimo previsoko vlago nad 60%, je treba hraniti občutljive materiale ali če na stenah in zidu nastane plesen. Vse obstoječe plesni je treba vedno odstraniti profesionalno, saj so spore škodljive zdravju. Če ti ukrepi ne zadoščajo za odstranjevanje vlage iz prostora, je uporaba sušilnega stroja smiselna kot učinkovita rešitev problema. Razvlažilci filtrirajo odvečno vlago iz notranjega zraka in tako preprečujejo nastanek plesni in posledično tveganje za zdravje.

Zakaj je potreben razvlažilnik zraka?

Področja uporabe razvlažilnika zraka so vsestranska. Vlažnost zraka je pogosto težava, zlasti v stanovanju v stari zgradbi. Netesna okna in slaba toplotna izolacija lahko spodbujajo rast plesni in slabo klimo v zaprtih prostorih. Poleg ustreznega ogrevanja in rednega občasnega prezračevanja lahko sušilnik prostora zniža vrednost relativne vlažnosti na optimalno raven. Uporaba razvlaževalnika zraka je smiselna tudi v prostorih z velikim deležem vodne pare, na primer v kopalnici in kuhinji. Na primer v kopalnici se ni mogoče boriti le z visoko vlažnostjo, temveč tudi s srebrnimi ribicami, ki najbolje uspevajo v temnih in vlažnih prostorih. Razvlažilnike lahko najdemo tudi v avtomobilih: tam se naprava uporablja za preprečevanje zamegljevanja oken in za preprečevanje nastanka plesni na oblazinjenju in okovju. Sobni sušilniki se uporabljajo tudi za sušenje perila doma, kadar ni pralnice ali sušilnega stroja ali kadar je treba perilo nežno posušiti. Sobni sušilnik zraka omogoča, da se tekstil hitreje posuši, hkrati pa ustvarja idealno sobno klimo. Poleg tega razvlažilnik prostora čisti čisti sobni zrak. Ker kondenzirana voda hkrati veže delce umazanije in droben prah ter jih spere v rezervoar za vodo. Nekateri modeli imajo vgrajen grelec, ki dodatno skrajša postopek sušenja. V primeru poškodb vode je razvlažilnik prostora poceni, učinkovita in smiselna rešitev za zmanjšanje vlažnosti v zraku. Pomembno je, da se ta začne uporabljati tik preden se vlaga usede v omet in zid. Zato je profesionalna uporaba razvlažilnika zraka smiselna, zlasti v primeru poškodb vode. Naprave za razvlaževanje zraka, ki se uporabljajo za sušenje zgradb ali za obnovo večjih poškodb vode, se imenujejo sušilniki zgradb. Ti so robustnejši in imajo višjo zmogljivost razvlaževanja kot običajni sušilniki zraka za zasebno uporabo.

Kako deluje razvlažilnik zraka?

Razvlažilnki delujejo z dvema različnima procesoma, kondenzacijo in adsorpcijo, ki sta podrobneje pojasnjena v nadaljevanju.

Kondenzacija gre za hlajenje zraka z naknadnim odstranjevanjem vode. S pomočjo ventilatorja se vlažni zrak v prostoru vsesa in ohladi z uparjalnikom toplotne črpalke, tako da se voda loči (kondenzira) od zraka. Suh zrak se nato segreje v kondenzatorju toplotne črpalke in odpihne nazaj v prostor. Tam se neprestano meša z vlažnim sobnim zrakom, dokler ni dosežena ciljna vlažnost. Voda, odvzeta iz zraka, se zbira v rezervoarju za vodo ali z vodno cevjo dovaja neposredno v odtok. Ta postopek lahko povzroči uparjanje uparjalnika pri nizkih sobnih temperaturah. Zato pri nakupu sobnega razvlažilnika poskrbite, da ima naprava senzor za odmrzovanje ali zaščito pred zmrzaljo (znano tudi kot funkcija odtaljevanja). Dandanes imajo skoraj vse sodobne naprave za razvlaževanje prostorov funkcijo odtaljevanja. Številni razvlaževalci zraka so opremljeni s higrostatom. Naprave so po zaslugi higrostata zelo energetsko učinkovite, saj se samodejno izklopijo takoj, ko dosežemo želeno vlažnost.

Nasprotno pa gre za postopek adsorpcijskega sušenja. Adsorpcija je koncentracija plinov ali topljenih snovi na površini trdnih predmetov. Sem spadajo še vedno pogosto uporabljene granule. Tam se vodna para odloži na granulat in se tako umakne iz zraka. Sušenje prostorov z razvlažilnikom z granulatom ni optimalna alternativa razvlaževanju v primerjavi z električnimi razvlažilniki zraka z regeneracijo toplega zraka, ker je zmogljivost razvlaževanja precej nizka.

Kaj je treba upoštevati pri nakupu razvlažilnika zraka?

Nakup razvlažilnika ni tako enostaven in bi ga bilo treba dobro premisliti. Veliko različnih meril vpliva na odločitev o nakupu in tako lahko prihrani nepotrebne stroške. Sledi opis najpomembnejših točk, ki jih je treba upoštevati pri nakupu.

Velikost sobe: Velikost sobe je odločilna za pravilno izbiro razvlažilnika. Za velike prostore je potrebno močno razvlaževanje. Pomembno je upoštevati prostornino prostora in ne površino (površina v m2 x višina sobe). Proizvajalci praviloma predvidevajo višino prostora 2,5 metra za priporočilo glede velikosti prostora.

Namen: Skrbno je treba pretehtati, kje se uporablja razvlažilnik zraka (npr. pralnica, klet, dnevna soba ali spalnica), druga merila so pomembna glede na prostor, v katerem je potreben razvlažilnik zraka, in na to, kako močna mora biti zmogljivost. Obstajajo različni modeli, ki se razlikujejo po svoji vrsti in glede na uporabo. Če na primer razmišljate o razvlaževanju mokrega perila, je primeren razvlažilnik zraka z vrtljivo funkcijo. Ta lastnost zagotavlja optimalno porazdelitev zraka v prostoru. Industrijski sušilni stroj je primernejši za poškodbe zaradi vode. Ali razvlažilec zraka v tihi sobi z nočnim načinom je idealen za razvlaževanje dnevnih sob, kot so spalnice ali dnevne sobe. Mobilni razvlažilnik zraka, ki ga lahko na kolescih premikate iz enega vogala v drugega, je koristen za razvlaževanje več prostorov.

Tehnologija: Glede na predvideno uporabo je poudarek na različni tehnični opremi. Na primer v spalnici ne želite, da bi LED zaslon močno svetil. Zato morajo biti LED diode zatemnljive ali pa mora imeti naprava celo nočni način. V majhni sobi je pomembno, da ne pride do prekomernega vlaženja. Zato je treba izbrati razvlažilnik zraka, ki ima integriran higrostat. Takoj, ko je dosežena ciljna vlažnost, se naprava samodejno izklopi. Pomembno merilo je tudi funkcija časovnika. Pri sobnih sušilnikih s časovnikom lahko izberemo želeni čas vklopa in izklopa ter uporabimo na primer razlike v tarifah za elektriko. Poleg tega mora biti razvlažilnik opremljen s samodejnim izklopom, tako da se naprava samodejno izklopi, ko je rezervoar za vodo poln.

Poraba energije: Če je vlaga zelo visoka, mora biti razvlažilnik prostora ves čas vklopljen, če je to mogoče. Kljub temu je porabo energije še vedno mogoče nadzorovati: ključnega pomena je, ali ima naprava higrostat. Želeno ciljno vlažnost lahko nastavite s higrostatom. Takoj ko se to doseže, se naprava samodejno izklopi.

Velikost rezervoarja za vodo: Odvisno od modela in namena je odločilna tudi količina zbrane vode. Komercialni razvlažilniki zraka za zasebno uporabo imajo običajno zmogljivost razvlaževanja največ 30 litrov na 24 ur in prostornina rezervoarja za vodo največ. 8 litrov. Idealno je, da ima razvlažilnik zraka možnost priključitve cevi, ki omogoča neposredno odvajanje kondenzacijske vode.

Cena: Razvlažilci granulata so razmeroma poceni za nakup. Vendar je treba pri skupnih stroških upoštevati stalni nakup sušilnih sredstev. Pri kompresorskih razvlažilnikih ima kakovost svojo ceno. Da lahko razvlažilnik zraka deluje zanesljivo več let, mora biti opremljen z visokokakovostnimi komponentami. Te komponente se odražajo v ceni.

Bi radi izvedeli več o razvlažilnikih Stadler Form? Pri nakupu razvlaževalnika se splača predhodno izvedeti in poiskati strokovni nasvet. Pišite nam tukaj. Vlažilci zraka Stadler Form, kot sta Albert ali Theo, zagotavljajo učinkovito delovanje in suhe prostore, zdravo notranjo klimo in boljše počutje. Dodatne informacije o napravah za razvlaževanje zraka iz obrazca Stadler lahko najdete na strani s kategorijami za razvlaževanje zraka.

Naslednji video vam predstavlja razvlaževalnik zraka Stadler Form Theo.