Pozor alergiki – cvetni prah je v zraku

Pozor alergiki – cvetni prah je v zraku

Zimska sezona 2021/2022 je pokazala vse svoje obraze, od zelo nizkih do prijetno toplih temperatur. V gorah še vedno prevladuje zima s svežimi temperaturami; narava je v mirovanju. V nižinah pa je že  opaziti pomlad z milejšimi temperaturami in sončnimi žarki – narava se je začela prebujati, drevesa in trave že cvetijo, cvetni prah pa je s cvetenjem vsepovsod.

Cvetni prah leti naokoli od pomladi do jeseni

Tisti, ki jih pesti seneni nahod, predobro vejo: sezona cvetnega prahu je dolga. Različni alergeni polnijo zrak od  januarja do septembra. Začenši z lesko in jelšo, spomladi in poleti v zraku  lebdi cvetni prah trav, pozno poleti pa ji sledita pelin in ambrozija. Obstaja dolg seznam cvetnega prahu dreves, trav in zelišč, ki alergikom otežuje življenje.

Vzroki in simptomi alergije na cvetni prah

Alergija na cvetni prah je pogosto dedna in je reakcija na eno ali več vrst cvetnega prahu. Imunski sistem reagira na beljakovine v cvetnem prahu. Stik s cvetnim prahom povzroči sproščanje histamina, ki vodi do vnetja očesne veznice ali sluznice v nosu. Če alergija na cvetni prah dalj časa ne zdravimo, se lahko razvije v alergijsko astmo. V večini primerov se alergija na cvetni prah kaže v obliki različnih simptomov,  kot so izcedek iz nosa, boleče praskanje v grlu, otekle, srbeče in pekoče oči ter draženje kože.

Kaj lahko pomaga pri lajšanju senenega nahoda?

Žal tudi v zaprtih prostorih nismo zaščiteni pred cvetnim prahom. Cvetni prah pogosto prinesemo od zunaj v naše domove in pisarne na oblačilih ali celo na koži, ki se lahko nato usede na druge tekstilije in pohištvo. Ker so alergeni zelo majhni, se prilepijo na prašne delce in se nato porazdelijo tudi po notranjih prostorih. Poleg rednega temeljitega čiščenja doma in pisarne je priporočljivo uporabiti čistilnik zraka. Ta lahko pomaga ujeti delce, od grobih do majhnih, in posledično zmanjša onesnaženje zraka z alergeni v prostoru. Posledično se bo kakovost zraka v vašem domu ali pisarni dramatično izboljšala. Optimalna vlažnost zraka v prostoru med 40 % in 60 % pa bo poskrbela, da bo zrak manj onesnažen s cvetnim prahom in drugimi delci. Ti majhni delci se pritrdijo na vodne kapljice v zraku, zato so težji in  padejo na tla. Od tam so manj sposobni poškodovati dihalni sistem kot v primeru, ko lebdijo v višini oči. Vlažilnik zraka lahko pomaga ustvariti optimalno vlažnost v zaprtih prostorih

Vlažilnik in čistilnik zraka George omogoča alergikom prosto dihanje

George je vlažilnik in čistilnik zraka v enem aparatu. Na eni strani odstranjuje delce, kot je npr. cvetni prah rastlin ali prah iz zraka, na drugi strani pa vlaži zrak, kar nujno potrebujemo, ko temperatura zraka pozimi pade. Da bi potrdili dobro učinkovitost čiščenja pralnika zraka George, ga je testiral neodvisni center za testiranje, Testiranje je vključevalo merjenje odstranitve zelo majhnih delcev (od 0,3 do 15 μm). George je v 30 minutah uspešno filtriral več kot 66 % teh delcev iz zraka. Cvetni prah meri med 10 in 90 μm, tako da jih ta čistilnik zraka lahko brez težav odstrani iz zraka. George učinkovito filtrira najmanjše delce iz zraka v prostorih do 50 m2 / 123 m3, zaradi česar  je idealen sostanovalec za alergike.

Oglejte si naslednji videoposnetek  ki prikazuje, kako George hkrati čisti in vlaži zrak. https://www.youtube.com/watch?v=J9s3KlG4YeY&t=6s

Če imate vprašanja v zvezi z vlažilniki, čistilniki zraka, pralnikih zraka ali o temah, povezanih z zrakom v zaprtih prostorih, nas kontaktirajte  na: kontaktni obrazec ali obiščite naše socialne kanale in z veseljem vam bomo svetovali.