Poletna vročina v pisarni: Nasveti in priporočila za hlajenje

Poletna vročina v pisarni: Nasveti in priporočila za hlajenje

Zunaj sije sonce in temperature naraščajo. V notranjosti pa lahko postane neprijetno toplo. Vročina v pisarni je lahko stresni test za naše telo. Sposobnost koncentracije in delovne uspešnosti se opazno zmanjša in lahko celo privede do zdravstvenih težav, vključno z glavoboli, težavami s cirkulacijo ali omotico. Skrajni čas je, da telo ohladimo. Naslednji nasveti in triki vam bodo pomagali, da boste v poletnem času uživali tudi v pisarni.

OBLAČILA, KI DIHAJO

Prava oblačila lahko poleg zaščite pred soncem tudi na vročih delovnih mestih naredijo bolj znosna. Izberite dihajoča naravna vlakna, na primer lan ali bombaž; sintetični materiali so primerni tudi zato, ker absorbirajo vlago in hladilno vplivajo na kožo. Če je mogoče, je najbolje, da se takoj preoblečete v suha oblačila.

PRAVILNO PREZRAČEVANJE

Zjutraj odprite vsa okna, da pisarniški prostor temeljito prezračite. Takoj ko se zunaj otopli zaprite okna in spustite polkna. To ohranja zrak v notranjosti hladen in ustavi, da se soba ne segreje preveč.

IZOGIBAJTE SE OPOLDANSKEMU SONCU

Izogibajte se opoldanskemu soncu, saj je najbolj vroč čas dneva. Če greste ven na svež zrak, boste potrebovali nekaj, s čimer boste pokrili glavo, in sončno kremo z visokim faktorjem. V nasprotnem primeru se vaše telo pregreje.

PIJTE VELIKO TEKOČINE

Telo v vročini izgubi veliko tekočine, zato je pomembno, da pijete zadostne količine (vsaj dva do tri litre na dan). Priporočamo vodo ali mineralno vodo. Če želite dodati vodi okus lahko dodate ingver, narezane kumare ali liste poprove mete. Poleg tega, da žejo potešite, je tudi osvežujoča in ima hladilni učinek. Pazite, da osvežilna pijača ne bo prehladna, ker bo vaše telo to poskusilo nadoknaditi z veliko energije, zaradi česar se bo spet segrelo. Vroč čaj se pije v južnoevropskih državah, kot je Turčija, ker vročina povzroči, da se telo ohladi. Izogibati se je treba alkoholu, saj ta odvaja tekočino iz telesa.

LAHKI OBROKI

Poleg tega, da je zdrava, je kombinacija svežega sadja, solate in zelenjave nežna na naš želodec. Težki obroki ali poln želodec nas utrudi in pritiska na naš prebavni sistem. To sproži sproščanje energije, ki proizvaja odvečno toploto.

POČITEK

Če dobite priložnost, si privoščite opoldanski počitek. To krepi imunski sistem in optimizira regulacijo temperature.

RAZPRŠILNA STEKLENIČKA – ZA OSVEŽUJOČ UČINEK

Razpršilna steklenica z vodo vam lahko nudi prepotreben osvežujoč učinek. Še bolje je, če dodate nekaj kock ledu in liste poprove mete. Voda na koži se prijetno hladi, pihalni učinek pa je zelo osvežujoč.

OHLADITE ZAPESTJA

Vsake toliko časa držite zapestja pod hladno vodo za 5 minut. To ohladi telo in pomaga pri prekrvavitvi.

ZMANJŠATE VIRE TOPLOTE

Viri toplote, kot so tiskalniki, grafoskopi in računalniki, je treba uporabljati le, če je to res potrebno.

PAZITE NA KLIMATSKO NAPRAVO

Pomembno je, da se poleti izognete ekstremnim temperaturnim razlikam v notranjih in zunanjih prostorih. Bodite previdni: zrak klimatske naprave je pogosto nastavljen prenizko, zato se lahko prehladite, če je temperaturna razlika več kot deset stopinj. Poleg znižanja temperature v prostoru klimatska naprava prav tako zmanjšuje vlažnost. Izsuši sluznico in naredi imunski sistem dovzetnejši za viruse in okužbe. Tako se izogibajte fokusiranju zračnega toka neposredno na telesu, vedno porabite zadostno količino tekočine in po možnosti preklopite na ventilator ali uporabite vlažilec zraka za vlaženje zraka.

PRAVA IZBIRA VENTILATORJA

Ventilatorji so dober način, da prostor ohladite, ne da bi se prehladili. Zdaj obstajajo celo ventilatorji opremljeni z USB, ki jih lahko povežete z računalnikom / prenosnikom. Pomembno je zagotoviti, da se pretok zraka ne usmeri neposredno na vašo glavo. Nepravilna uporaba ventilatorja lahko izsuši kožo in sluznico ter povzroči glavobole in napetost. Bolje je usmeriti namizne ventilatorje na zgornji del telesa in talne ventilatorje na nogah. Stoječi ventilator z vrtljivo funkcijo ponuja optimalno prezračevanje, hlajenje visokega in širokega območja.

Več o ventilatorjih na https://stadlerform.si/kategorija-izdelka/ventilatorji/