10 razlogov za vlaženje zraka

10 razlogov za vlaženje zraka

Suh zrak se v zaprtih prostorih razvije predvsem pozimi, ko zunanja temperatura pade in je centralno ogrevanje do konca odprto. Tega suhega zraka se lahko poskusite znebiti tako, da prezračite prostore, položite sklede z vodo ali sušite perilo v prostoru. To so kratkoročni ukrepi in le zelo na kratko povečajo vsebnost vode v zraku, če sploh. Prezračevanje prostora ima nasprotni učinek, saj načeloma hladen zrak ne more absorbirati toliko vlage kot topel zrak. Ko pozimi prezračite prostore, se hladen zrak segreje z manj raztopljene vode in relativna vlažnost v zaprtih prostorih pade. Kot rezultat, ko je zunaj mraz, moramo prenašati neprijetno suh zrak v zaprtih prostorih z relativno vlažnostjo precej pod 40%.

Relativna vlaga je eden najpomembnejših dejavnikov za naše počutje. Strokovnjaki priporočajo relativno vlažnost od 40% do 60%, saj se vrednosti v tem območju počutimo udobno in nam pomaga ostati zdravi. Vlažilnik se lahko izkaže za koristen za izboljšanje kakovosti življenja z učinkovitim povečanjem vlažnosti v zaprtih prostorih. Preberite, kako lahko vlažilnik zraka polepša vaše življenje:

1. Ostati zdrav

V hladnejših mesecih moramo prenašati suho sluznico, vneto grlo, kašelj in suh – ali v skrajnem primeru celo krvavljiv – nos. Naše sluznice potrebujejo določeno stopnjo vlage, da se ne bi vnele. Z zadostnim vlaženjem sluznice delujejo kot ovira za patogene. Zato je treba suh zrak v zaprtih prostorih obogatiti s paro, da se vlaga poveča na zdravo vrednost. Če raven vlažnosti ni dovolj visoka, to obremeni naš celoten imunski sistem in zboli. Poleg tega virusi gripe lahko dlje preživijo na suhem zraku kot v prostorih, kjer je idealna klima v zaprtih prostorih, s čimer se poveča možnost, da zbolite.

2. Miren spanec

Če notranja klima ni dovolj vlažna, lahko povzroči nemiren spanec. Pretirano nizka stopnja vlažnosti pod 40% bo naša telesa pod večjim pritiskom v primerjavi z dobro vrednostjo vlažnosti okoli 50%. Če je zrak optimalno nasičen, se naša telesa lahko sprostijo. Dojenčki in majhni otroci se še posebej občutljivo odzivajo na neuravnoteženo, pretirano suho notranjo klimo. To lahko odpravite z uporabo vlažilca zraka za povečanje vlažnosti v zaprtih prostorih in tako zagotovite boljši spanec. V primeru prehladov in gripe lahko optimalna stopnja vlage izboljša simptome, kot sta zamašen nos in kašelj, da lahko bolje spite.

3. Dihajte bolj svobodno

Večina alergikov opazi prisotnost delcev cvetnega prahu in prahu v zraku zlasti ob koncu zime in spomladi, ko se temperature spet dvignejo. Nezadostno navlažen zrak v zaprtih prostorih izjemno spodbuja razprševanje majhnih delcev. Z vlaženjem zraka se ti suspendirani delci bolje vežejo, zaradi česar postanejo težki, tako da padejo na tla. To preprečuje, da bi se ti majhni delci razpršili, draženja pa je manj.

4. Manj smrčanja

Vsi moramo dovolj spati, da ostanemo zdravi. Če pa vaš sostanovalec, partner ali sosed smrči, lahko to močno moti vaš spanec. Še posebej lahko smrčanje človeka postane še težje, če ima prehlad, zaradi katerega ima zamašen nos in grlo – zaradi česar je oteženo dihanje. Uporaba vlažilca za zagotovitev zadostne vlažnosti v prostoru lahko pomaga očistiti dihalne poti in trajno reši težavo s smrčanjem osebe.

5. Glej bolj jasno

Srbeče, pekoče ali lepljive oči pozimi so znak pretirano nizke vlažnosti. Če se površina očesa preveč posuši, je lahko zelo neprijetna. Dolgoročno lahko nezadostna vlaga povzroči trajne poškodbe oči in poslabšanje vida. Vlažilec zraka v zaprtih prostorih ponuja hitro in učinkovito rešitev te težave. Če povečamo nasičenost vodne pare v zraku, lahko spet brez težav utripnemo in se na splošno počutimo bolje. Uporabniki kontaktnih leč lahko uživajo predvsem dobro navlažen zrak v zaprtih prostorih, ker ko je optimalna vlaga, kontaktne leče ne držijo več očesa in draženje oči se zmanjša.

6. Bolj zdrava koža

Naša koža potrebuje stabilno vlago. Zdrava notranja klima je poleg ustreznih kozmetičnih izdelkov bistvenega pomena za ohranjanje trdne in zdrave kože. Če preživimo dlje časa v okoljih, kjer je notranja klima slaba, naša koža ne bo imela vlage, ki jo potrebuje, zato bo postala suha.

7. Uspešna rast sobnih rastlin

Tla so izjemno učinkovita pri shranjevanju vode. Če je relativna vlažnost v zaprtih prostorih prenizka, bo zrak odvzel tudi vlago, ki jo potrebuje iz zemlje, v katero so posajene sobne rastline. Ta postopek rastlinam odvzame prepotrebno vodo, ki se lahko hitro izsuši. Uporaba vlažilca za povečanje relativne vlažnosti lahko koristi ne samo našemu zdravju, temveč tudi zdravju naših rastlin.

8. Blaga notranja klima za leseno pohištvo, parket in dragocene slike

Če je vlažnost prenizka, se vlaga najprej črpa iz trdnih materialov in predmetov, kot so pohištvo, stene in tla. Posledično bodo leseno pohištvo in deli infrastrukture postali razpokani in krhki. Poškodbe lahko povzročijo tudi slike in drugi leseni predmeti, če v prostoru ni zadostne vlage. Temu se lahko izognemo z dobro notranjo klimo s pravilno stopnjo vlažnosti. Na primer, prodajalci lesenih tal v času prodaje priporočajo določeno vlažnost (med najmanj 40% in največ 60% relativne vlažnosti), saj drugače ni mogoče zagotoviti kakovosti talnih oblog.

9. Harmonična zveneča glasbila

Tako kot leseno pohištvo in parket so tudi leseni glasbeni inštrumenti, kot so klavirji, kitare in violine, izjemno občutljivi na nihajočo vlago v prostoru. Vlažilec z vgrajenim higrostatom lahko pomaga preprečiti, da bi instrumenti ugašali. Nihanja v notranji klimi kompenzira vlažilec, tako da les ohrani obliko in instrument ostane popolnoma uglašen.

10. Nič več statičnih sunkov

Če je v zraku zadostna vlaga, lahko zaradi vode v zraku v zaprtih prostorih pride do manj statičnega polnjenja, torej večja kot je vlaga, nižja bo kopičenje statične elektrike. S povečanjem stopnje pare in ustvarjanjem boljše klime v zaprtih prostorih statično nabiti lasje in oblačila ter neprijetni statični sunki, ki jih doživljajo ljudje in se dotikajo kovine, postanejo preteklost.

Bi radi izvedeli več o vlažilnikih zraka Stadler Form? Kateri vlažilec zraka je za vas boljši: Oskar ali ljubka Eva? Poiščite več sami ali poiščite strokovni nasvet, da boste lahko kupili vlažilnik zraka, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Kliknite tukaj, da nas kontaktirate. Ali pa obiščite našo spletno trgovino, da poiščete pravega vlažilca zraka za vas.

Vlažilnik zraka Stadler Form Oskar.

Vlažilnik zraka Stadler Form Eva. Senzitiven in močan vlažilnik.